Ανόρθωση Μαστών

Beauty | 0 Σχόλια

Το στήθος είναι ένα σημείο στο γυναικείο σώμα το οποίο τονίζει τη θηλυκότητα και αυξάνει σαφώς την αυτοπεποίθηση . Πέρα όμως από το μέγεθος του αυτό που απασχολεί πολλές γυναίκες είναι η χαλάρωση αυτού. Γι αυτό και μια από τις πιο διαδεδομένες πλαστικές επεμβάσεις είναι η ανόρθωση μαστών ή όπως είναι γνωστό η “Μαστοπηξία”.

ΑΙΤΙΑ

Τα αίτια της πτώσης των μαστών είναι διάφορα. Οι μεγάλοι μαστοί είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω της βαρύτητας, θα παρουσιάσουν πτώση. Άλλο βασικό αίτιο είναι οι αυξομειώσεις, κυρίως οι απότομες, του όγκου. Αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε κάποιας εγκυμοσύνης ή μεγάλης απώλειας βάρους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο και από τις ραγάδες -ραβδώσεις ουλώδη ιστού- που μειώνουν την ελαστικότητα του δέρματος. Αυτονόητο είναι ότι η ελαστικότητα του δέρματος ελαττώνεται επίσης και με την ηλικία. Τέλος, αύξηση της πτώσης των μαστών παρατηρείται και μετά το τέλος της γαλουχίας πιθανόν λόγω της μείωσης του μαστικού αδένα.

ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ

Παρακάτω αναλύουμε τη σταδιοποίηση της πτώσης των μαστών, ούτως ώστε να ενημερωθούν σωστά οι ασθενείς και να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν το πρόβλημα καθώς και το μέγεθός του. Η πτώση λοιπόν των μαστών ορίζεται από τη θέση της θηλής σε σχέση με την υπομάστιο πτυχή.

Φυσιολογικό Στήθος: Η θηλή βρίσκεται πιο πάνω από την υπομάστιο πτυχή

Στάδιο Ι (μικρού βαθμού πτώση): Θηλή και υπομάστιος πτυχή στο ίδιο επίπεδο.

Στάδιο ΙΙ (μετρίου βαθμού πτώση): Η θηλή κάτω από την υπομάστιο πτυχή αλλά πάνω από το χαμηλότερο σημείο του στήθους

Στάδιο ΥΙΙΚΌ (σοβαρού βαθμού πτώση):  Η θηλή κάτω από την υπομάστιο πτυχή και στο χαμηλότερο σημείου του στήθους

Προσοχή πέρα από τη πραγματική πτώση στήθους οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν μια ακόμα κατηγορία, αυτή της ψευδοπτώσης όπου η θηλή είναι ψηλότερα από την υπομάστιο πτυχή αλλά το παρέγχυμα του μαστικού αδένα είναι χαμηλότερα και έτσι δίνει την εικόνα της πτώσης.

ΣΚΟΠΟΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Στόχος της μαστοπηξίας είναι η επανατοποθέτηση της  θηλής και όλου του στήθους πιο ψηλά στο θώρακα καθώς και η βελτίωση του περιγράμματος και του όγκου του. Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται περίσσεια δέρματος η θηλή ανεβαίνει πιο ψηλά και το στήθος παίρνει το επιθυμητό σχήμα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η επέμβαση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την αυξητική μαστών που μπορεί πολλοί να τις συγχέουν. Βέβαια οι δυο αυτές διαδικασίες μπορούν να συνδυαστούν όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που ο μαστός έχει υποστεί πτώση αλλά ταυτόχρονα έχει “αδειάσει”, μετά από μια εγκυμοσύνη ή αν βέβαια το επιθυμεί η  ίδια η ασθενής.

Η Ανόρθωση Μαστών είναι αρκετά παρόμοια με τη μείωση μαστών με τη μόνη διαφορά ότι στη πρώτη  δεν γίνεται αφαίρεση αδένα, ενώ στη μειωτική μαστών αυτό γίνεται. Αν και η μαστοπηξία θεωρείται ένα είδος αισθητικής επέμβασης παρόλα αυτά η συγκεκριμένη επέμβαση χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία συγγενών δυσμορφιών όπως είναι οι Σωληνωτοί μαστοί(Tubular Breast) καθώς και της ασυμμετρίας.

 ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η τεχνική της επέμβασης είναι κάτι που θα αποφασίσει ο χειρουργός σε συνάρτηση βεβαία με τις επιθυμίες του ασθενή. Αυτό που είναι απαραίτητο από τη πλευρά του Ιατρού είναι να ενημερώσει εκτενώς τον ασθενή για τις πιθανές επιπλοκές μετά την επέμβαση, τις πιθανές μετεγχειρητικές ουλές, τι ακριβώς πρέπει να κάνει πριν κατά τη διάρκεια και μετά την  διαδικασία, τη περίοδο ανάρρωσης και γενικά να καλύψει πιθανές απορίες της ασθενούς. Μαζί θα αποφασίσουν τη προοπτική χρήσης ενθέματος. Ο ασθενής από τη πλευρά του θα πρέπει καταρχήν να έχει γήινες προσδοκίες από το αποτέλεσμα και φυσικά να ακολουθήσει κατά γραμμα τις εντολές του Ιατρού. Η επέμβαση κρατά συνήθως 2-3 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία. Η παραμονή στη κλινική θεωρείται απαραίτητη για 1-3 μέρες ενώ ανάλογα με τη κάθε περίπτωση μπορεί να τοποθετηθούν παροχετεύσεις σε κάθε  μαστό.

Πολύ σημαντική είναι η διακοπή αλκοόλ και καπνίσματος καθώς και αντιπηκτικών φαρμάκων για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επίσης είναι προτιμότερο η επέμβαση να προγραμματιστεί όταν δεν έχει “περίοδο” η ασθενής καθότι αυξάνεται ο μετεγχειρητικός πόνος και η πηκτικότητα είναι μειωμένη και έτσι αυξάνεται η πιθανότητα επιπλοκών. Τέλος είναι πιθανό ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό της ασθενούς να ζητηθεί να γίνει μια μαστογραφία προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα στους μαστούς.

ΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

 Η τεχνική που επιλέγεται είναι για επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τις δυνατόν λιγότερο εμφανείς ουλές. Η ιδέα των τομών είναι κάτι που σε πολλά άτομα δεν αρέσει. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις η επούλωση του δέρματος είναι τόσο καλή ώστε οι τομές αυτές είναι σχεδόν αόρατες. Όμως  κάθε άτομο έχει διαφορετική επούλωση κ σε κάποιους μπορεί οι τομές να είναι πιο έντονες. Το σημάδι που μένει μετά από μία τομή συνήθως είναι όπως μία ραγάδα. Υπάρχουν τεχνικές όπου η τομή γίνεται μόνο γύρω από τη θηλή, άλλες τεχνικές όπου υπάρχει μία τομή γύρω από τη θηλή και μία κάθετη που ξεκινάει από τη θηλή προς την υπομάστιο,ενώ σε άλλες τεχνικές οι τομές είναι γύρω από τη θηλή, μία κάθετη και μία οριζόντια(σε σχήμα άγκυρας). Η εμπειρία έχει δείξει ότι σημαντικότερο από τα δύο είναι το καλό σχήμα στο μαστό. Όταν ένα άτομο έχει ένα καλό σχήμα στο μαστό του, τις τομές συνήθως τις αγνοεί και δεν αποτελούν πρόβλημα για αυτό. Άλλωστε, μετά από μερικούς μήνες συνήθως έχουν επουλωθεί αρκετά καλά, ώστε να μην είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές.

Ο ασθενής πέρα από τις ουλές πρέπει να είναι ενήμερος για επιπλοκές όπως αιμάτωμα, μόλυνση τραύματος, ασυμμετρία μαστών και θηλής, απώλεια αισθητικότητας θηλής και μη αναμενόμενο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η συνετή επιλογή ασθενούς από τον ιατρό, η σωστή κ πλήρης ενημέρωση από τον χειρουργό και οι ρεαλιστικές προσδοκίες  του ασθενή μειώνει τη πιθανότητα επιπλοκών και αυξάνει το βαθμό ικανοποίησης της ασθενούς.

ΜΑΚΡΥΓΙΩΡΓΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ